ŘECKÁ KÁVA | Jak si připravit řeckou kávu v pohodlí domova

Řecká káva

Jak si připravit tu nejlepší řeckou kávu doma – i bez výhledu na moře

(...a proč by u toho neměl chybět ručně malovaný šálek)

Představ si pomalé ráno. Slunce ještě nehřeje naplno, z otevřeného okna voní čerstvý vzduch a v kuchyni to začíná vonět po... řecké kávě. Husté, silné a voňavé jako vzpomínky na dovolenou.

Pokud jsi někdy byla v Řecku, víš, že káva tu není jen ranním rituálem – je to malý obřad. A dobrou zprávou je, že tenhle kousek Řecka si můžeš přenést i k sobě domů.

________________________________

CO BUDEŠ POTŘEBOVAT?

  • Briki – tradiční kovová konvička na přípravu řecké kávy. Ideálně měděná, ale funguje i hliníková nebo nerezová. Taktéž známá pod názvem džezva.

  • Jemně mletá řecká káva – speciálně mletá na prach (ne espresso!).

  • Studená voda (nejlépe filtrovaná).

  • Cukr – podle chuti (řecké druhy: sketos – bez cukru, metrios – středně sladká, glykos – sladká).

  • Ručně malovaný šálek z mé dílny – protože zážitek začíná očima.

________________________________

POSTUP KROK ZA KROKEM

  • Změř vodu přímo šálkem, do kterého kávu naliješ – tak máš jistotu, že množství sedí.

  • Do briki nalij vodu a nasyp 1 lžičku jemně mleté kávy (na jeden šálek).

  • Přidej cukr dle chuti.

  • Promíchej – ale jen jednou! A pak už nech kávu v klidu. To je řecké tajemství – nemíchat pořád dokola.

jak-si-připravit-řeckou-kávu-briki-džezva-řecká-káva-crazy-about-greece-in-prague-1

  • Zahřívej na mírném ohni. Káva začne pomalu pěnit – neodcházej od sporáku!

  • Jakmile se vytvoří pěna (tzv. kaimaki), ihned sundej z ohně. Nesmí se vařit, jinak zhořkne.

  • Kávu opatrně nalij do šálku

jak-si-připravit-řeckou-kávu-briki-džezva-řecká-káva-crazy-about-greece-in-prague-3jak-si-připravit-řeckou-kávu-briki-džezva-řecká-káva-crazy-about-greece-in-prague-4

________________________________

TIPY A TRIKY:

  • Briki nikdy neumývej saponátem – stačí voda. Uchová si tak svou chuťovou patinu.

  • Používej studenou vodu, jinak se káva nepěniví správně.

  • Ideální je plynový hořák nebo písek, ale zvládneš to i na plotýnce – jen pomalu.

  • Řeckou kávu nepij rychle – nech sedlinu dosednout na dno a užij si klidný moment.

________________________________


PROČ DO TOHO ZAPOJIT RUČNĚ MALOVANÝ ŠÁLEK?

Protože atmosféra je stav duše. A když si naleješ silnou kávu do šálku s motivem olivovníku nebo řeckého oka, celý rituál dostává nový rozměr.

Každý z těchto šálků je ručně malovaný v mé dílně – jako pocta těm drobným momentům, které dělají den krásnějším. A taky jako připomínka toho, že Řecko není jen místo. Je to stav mysli.

________________________________


TAK CO, PŘIPRAVÍŠ SI DNES MALOU DOVOLENOU DO ŠÁLKU?

Nezapomeň si zapálit svíčku, pustit si trochu řecké hudby a vypnout na chvíli svět. Stačí pár minut a jeden šálek – a Ty.

Chceš si vybrat svůj vlastní šálek na řeckou kávu?

👉 Prohlédni si ručně malované šálky tady